13. Jubileumjaar 1980: kan het slechter?

Eind 1979 degradeert Metro inderdaad weer. De nieuwe voorzitter Peter Konijnenburg schrijft hierover: “Omdat één van onze atleten op het laatste moment andere verplichtingen liet prevaleren hebben we zelfs de kleine kans om aan degradatie te ontkomen, niet kunnen benutten. (…) Het is een trieste zaak, dat atleten waarvoor in het verleden kosten zijn gemaakt voor noodzakelijke trainingsfaciliteiten in de winter een ploeg op deze wijze kunnen duperen. (…) In dit verband kan oncollegiaal gedrag van atleten in de toekomst door het bestuur niet meer worden getolereerd.” Slechter kon het echt niet.

Begin 1980 had Metro weer een volledig trainerskorps – de technische nummers onder leiding van Hans Kuypers en Mario Kadiks – en ook een nieuwe voorzitter: Hans Schols (“Ik doe het niet , omdat U het leuk vindt, NEE IK werk aan METRO omdat ik er zelf plezier in heb.“). De overige bestuursleden: Arie Spiering (vice-voorzitter), Toos Willems (secretaresse), Han Baljon (penningmeester) en Paul Beije. Het bestuur verklaart in maart 1981: “Metro blijft een atletiekvereniging. Het bestuur doet er alles aan om de atletiek weer op te bouwen.

In 1980 al werd Metro weer de beste Rotterdamse ploeg in de AVR-estafettes maar de competitie verliep met lapmiddelen. Zo werden bijvoorbeeld oudgedienden als Lex Mohr (40) en bestuurslid Arie Spiering (35 – 100m in 11.8) ingezet.