De dames van Victoria

Een apart hoofdstuk in de geschiedenis van Metro is de Rotterdamse Damesvereniging Victoria geweest. Victoria werd op 15 juni 1941 opgericht door de vader van Gerda Koudijs na een conflict met een andere Rotterdamse vereniging, Hollandia. Metro was de eerste 15 jaar een vereniging alleen voor mannen. Omdat Cor Gubbels ook de trainer van de Victoria-dames was, was er intensief contact tussen de atleten van beide verenigingen, zo innig dat er zelfs huwelijken uit voortkwamen.
Metro en Victoria kampioen

Er werden gezamenlijke trainingsweekends georganiseerd, bijvoorbeeld in Castricum. Tijdens één van die trainingsweekends zou een jongedame tegen Gubbels gezegd hebben: “Ik ben nu getrouwd hoor, er gebeurt niets meer!

Trainingsweekend Amersfoort Gerda Honkoop vertelt: “Als 14 jarige ben ik lid geworden van RDAV Victoria. We deden de trainingen samen met RAV Metro. Dhr. Gubbels was onze trainer. In de wintermaanden gingen we gezamenlijk het bos in. Dat was altijd heel gezellig. We trainden hard, want iedereen was heel gemotiveerd. Dat zal vast wel door de begeleiding van ‘Gubbels’ zijn gekomen. Als er feestjes waren, dan waren er Metro-mannen/jongens en Victoria dames/meisjes van de partij. Ook trainingsweekenden werden gezamenlijk gedaan. Ik herinner me de fijne trainingsweekenden nog van o.a. Ockenburg, Amersfoort, Schoorl. Dolle pret met elkaar, maar er werd ook flink getraind aan strand, in het bos en in de duinen.

Omdat Metro nee zei tegen de grote fusie, en tegen het lidmaatschap voor dames, ging Victoria in 1968 in zee met het zojuist gevormde PAC (PP en ALO). Veel dames vonden dit echter geen goed idee en sloten zich, toen in 1970 de deuren voor dames werden geopend, toch bij Metro aan. De dames van Metro liepen in de eerste jaren in een tenue van wit en oranje – toevallig de kleuren van Victoria? In 1977 werd bepaald dat ook de dames in het zwart-wit van de heren gingen lopen.