De Metro-marathons

In 1972 organiseerde Metro voor het eerst een marathon in Rotterdam. In het organisatiecomit√© zaten Wim Teerlink sr, Gerard van Maurik, Piet Schoonen, Freek van der Griendt en Lou Schriel. Vergeleken met de huidige Rotterdam Marathon waren de marathons van de jaren 70 zeer eenvoudig van opzet. Gerda Honkoop: “Het was heel primitief. Gewoon buiten met een tafel en de atleten konden zich inschrijven.” Het KNAU-blad “Atletiekwereld” schreef: “Drieduizend harde guldens gooide Metro er tegen aan, waarvan slechts zeer weinig door sponsors zou worden terugbetaald.” De overwinning ging naar Berney Allen in 2.16.35, een toptijd in die dagen. Het jaar daarop gold de door Metro georganiseerde marathon als NK en was het Johan Kijne die kampioen werd in 2.24.30.

Verslag Rotterdam Marathon 1973

Johan Kijne was niet de enige Metro-er die in de top van het Nederlandse marathonlopen terug gevonden kon worden. Namen als Lou Polak, Peter Fritz, Hans Schols, Koos Boertien, Lex van Someren en de gebroeders Hans en Ralf van Kasteren waren regelmatig in de uitslagen van lange hardloopwedstrijden te zien.

Uitslag Rotterdam Marathon 1975

Aad Steylen verbeterde in 1967 het Nederlands record op de marathon en mocht in 1968 deelnemen aan de Olympische Spelen. Johan’s broer Steef verbeterde in 1978 zelfs het indoor-wereldrecord op de marathon (Zie ook het hoofdstuk ‘De Twee Gevaarlijke Broers‘).

Links:
Johan Kijne wordt Nederlands kampioen in Rotterdam (7 juli 1973)