De Twee Gevaarlijke Broers

Artikel over de Bevrijdingsloop 19 september 1970
Jarenlang waren ze de schrik van de lange afstandlopers: Johan en Steef Kijne. De broers waren begonnen bij ROVS en trainden daar bij Joop Tournier Sr. Ze namen de stap naar Metro om ‘hogerop’ te komen. Begin jaren 70 baarden zij opzien door hun fanatisme en professionaliteit. Met name Steef nam het niet zo nauw met de amateurregels en verscheen geregeld met shirtreclame. Als hij wist dat daar bij de start van een wedstrijd op werd gelet, trok hij een shirtje aan zonder reclame. Na de start wisselde hij dat om voor eentje mèt, om dan vervolgens weer in het blanco shirtje te finishen.

Steef Kijne loopt met shirtreclame
Hij kreeg het zelfs voor elkaar om een keer gediskwalificeerd te worden toen hij géén shirtsponsor had. Steef: “Dat was bij de Havenloop van Fortuna in Vlaardingen. Om mijn vader, die een zeer gelovig mens was, een plezier te doen, had ik op mijn shirt de tekst ‘God leidt’ laten zetten. De voorzitter van Fortuna, dhr Ringlever, een overtuigd atheïst, liet mij diskwalificeren wegens het dragen van reclame. Ik vond het natuurlijk geen reclame maar een ideële tekst. Toen heb ik een journalist het hele verhaal in de krant laten schrijven. Mijn vader was beretrots op mij!

Johan en Steef liepen veel wedstrijden samen. Steef: “In Reeuwijk kon je een mooie beker winnen, een groot krentenbrood en vijf kilo kaas. Nou, dan gingen we dáárvoor, en niet voor die andere wedstrijd waar slechts tien gulden te verdienen was. Met Johan had ik altijd de afspraak om eerst de concurrentie stuk te lopen en pas daarna tegen elkaar te lopen!

Johan werd in 1973 nationaal kampioen op de marathon en benaderde met zijn tijd van 2.24.30 het clubrecord van Aad Steylen. Steef kreeg in 1978 de meeste publiciteit toen in hij de Ahoy-hal het wereldrecord marathon indoor (219 rondjes) verbeterde en bracht op 2.35.52. De KNAU erkende dit record niet maar de internationale loopwereld wel. Ook werd Steef in 1976 en 1977 nationaal kampioen op de 3000m steeple chase. Hij vertrok begin 1984 naar AVR toen hij bij Metro geen steeple chase in de competitie meer kon lopen. Johan had Metro al verlaten, hij keerde terug naar ROVS.

Links:
Johan Kijne wordt Nederlands kampioen Marathon in Rotterdam (7 juli 1973)
Steef Kijne wordt Nederlands kampioen steeple chase in Sittard (10 juli 1977) (video)
Interview met Steef Kijne (15 maart 2008)