De weg terug omhoog

In 1980 was er van Metro weinig meer over dan een club van trimmers en midden- en lange afstandatleten. Maar die atleten gooiden wel hoge ogen.
Lopers als Emile Vrijman en Jos Verbeek verdedigden met verve de Metro-kleuren op de middellange afstand, en de club had met mannen als Lou Polak, Steef Kijne en Jan Dijkkamp op de langere afstanden ook goede ijzers in het vuur.

Medailles van Lou Polak en Steef Kijne in de winkel Run2Day op de Meent in Rotterdam
Eind 1981 werd Metro versterkt door de bijna volledige sprintgroep van AVR. Deze groep bestond uit Achmed de Kom, Errol Esajas, Rob Kamps, Oscar de Visser en de broers Rinaldo en Glenn Mossel. Ongetwijfeld is de komst van deze heren de redding voor Metro geweest. Errol was al in september 1977 lid geworden van Metro. Hij liep zijn eerste wedstrijd op 10 september 1977 (een 100m in 12.2), maar was het jaar daarop naar AVR gegaan waar hij tot 10.7 kwam. Volgens zijn zeggen is hij degene geweest die de groep ertoe heeft bewogen voor Metro te kiezen.

Peter Spiering profiteerde meteen door begin 1982 zijn PR op de 200m met meer dan een seconde te verbeteren, en passant het clubrecord jongens B van zijn vader Arie uit 1961 naar de geschiedenis verwijzend. Achmed de Kom verbeterde alle clubrecords op de sprint en behaalde medailles op vele NK’s – maar won als Metro-er nooit individueel goud. Hij liep met rugwind wel de 100m al eens onder het nationaal record van Henk Brouwer.

De Metro-sprintploeg werd berucht: als de witte VW-bus (cadeau van een sponsor) verscheen wisten de atleten van andere clubs al dat ze verslagen waren. Omdat er in Rotterdam nog geen kunststofbaan was werden de sprinters gastlid bij V&LTC Den Haag, betaald door Metro. Zodoende kon er op de Zuidlarenstraat – die officieel open stond voor alle atleten van Haagse clubs – getraind worden. Sparta-voorzitter Hens Brabers, die tegenover die baan woonde, was het hiermee echter niet eens en deed de baan op slot, zodat atleten en trainer over een muurtje in de sloot moesten klimmen om hun programma af te werken.

In september 1983 lukte het het kwartet Rinaldo, Errol, Rob en Achmed om nationaal kampioen te worden op de 4x100m. Ook de 4x200m werd door Metro gewonnen, maar omdat Achmed van vreugde al voor de finishlijn het stokje in de hoogte gooide, ging dat feest niet door.

Van lieverlee gingen er ook dames bij de sprintgroep trainen. Peggy Lobman, Diana Thompson, Pearl Speaar – overgekomen van ADA – en Annette van der Kaaij, die al meer dan tien jaar lid was, werden in 1987 nationaal kampioen op de 4x100m. Met de damescompetitieploeg kwam het na het vertrek van Gerda echter nooit meer goed.

In 1984 kwam 200m indoorkampioen Dick Jorissen Metro versterken. Een extra versterking voor de sprintploeg, die in 1986 in Groningen de 4x100m en de 4x200m titel won.