Gerda Honkoop

De ontwikkeling van de damesatletiek bij Metro is voor het grootste gedeelte op het conto te schrijven van Gerda Honkoop. Over het begin vertelt zij: “In 1974 werd ik trainster bij Metro. Mijn dochter Astrid werd gelijk het jongste lid (mini pupil). In die tijd waren er nog niet zoveel dames. De dames/meisjes die er waren, hadden veel plezier en waren gemotiveerd.

Peter SpieringDoor Gerda’s inzet en kennis bereikten atletes als Ellis Vrijman (hoogspringen: 1.60m mC) en Anoeschka Daans (meerkamp) jarenlang topprestaties. Ook Peter Spiering trainde – bij gebrek aan een technisch geschoolde trainer voor de jongens junioren – bij Gerda en zette op verschillende onderdelen (vooral hoogspringen, hij verbeterde bijvoorbeeld het 11 jaar oude clubrecord van Cor Diemers met 23 cm) goede prestaties neer. Gerda’s dochter Astrid en hij betwistten elkaar op een gegeven moment het clubrecord clubrecords houden. Gerda wist met de damesploeg van Metro binnen enkele jaren te promoveren van de vierde naar de tweede klasse.

Vrouwen Kampioen 1984De sfeer in het team was ongekend. Voor de finale in 1984 op de Nenijto waren de dames allemaal in hetzelfde blauwe trainingspak gestoken. Metro versloeg favoriet Hera (met meerkamp-topper Tineke Hidding) en werd kampioen in de 3-e klasse.”Eén Hidding maakt nog geen kampioenschap,” schreef Hans Kuypers in het clubblad, om aan te geven dat het in de breedte bij Metro wel goed zat.

Tijdens de Gerda-jaren maakte een aantal PAC-atletes de overstap naar Metro: de zusjes Lia en Jeannette Verbeek en Corrie Huisman. Ook trok Gerda Betty Bogers (oud top-werpster van Sparta) aan als werptrainster.

Gerda maakte van 1976 tot 1984 ook het clubblad van Metro. Zij vertrok in 1985 naar PAC na een onenigheid.