Jubileumjaar 1980: kan het slechter?

Eind 1979 degradeert Metro inderdaad weer. De nieuwe voorzitter Peter Konijnenburg schrijft hierover: “Omdat één van onze atleten op het laatste moment andere verplichtingen liet prevaleren hebben we zelfs de kleine kans om aan degradatie te ontkomen, niet kunnen benutten. […] Het is een trieste zaak, dat atleten waarvoor in het verleden kosten zijn gemaakt voor noodzakelijke trainingsfaciliteiten in de winter een ploeg op deze wijze kunnen duperen. […] In dit verband kan oncollegiaal gedrag van atleten in de toekomst door het bestuur niet meer worden getolereerd.” Slechter kon het echt niet.

Begin 1980 had Metro weer een volledig trainerskorps – de technische nummers onder leiding van Hans Kuypers en Mario Kadiks – en ook een nieuwe voorzitter: Hans Schols (“Ik doe het niet , omdat U het leuk vindt, NEE IK werk aan METRO omdat ik er zelf plezier in heb.“). De overige bestuursleden: Arie Spiering (vice-voorzitter), Toos Willems (secretaresse), Han Baljon (penningmeester) en Paul Beije. Het bestuur verklaart in maart 1981: “Metro blijft een atletiekvereniging. Het bestuur doet er alles aan om de atletiek weer op te bouwen.

In 1980 al werd Metro weer de beste Rotterdamse ploeg in de AVR-estafettes maar de competitie verliep met lapmiddelen. Zo werden bijvoorbeeld oudgedienden als Lex Mohr (40) en bestuurslid Arie Spiering (35 – 100m in 11.8) ingezet.