Paul Franklin en de race tegen Ulrich van Gobbel

De grootste sprinter die Metro ooit gekend heeft was Paul Franklin. Paul behaalde onder begeleiding van trainer Errol Esajas drie nationale titels en liep op 15 juli 1989 in Willebroek de tweede tijd ooit gelopen door een Nederlander: 10.39. Hij versloeg hier de Belgische sprinter Ronald Desruelles, die eerder al een officieuze 9.9 op de klokken had gebracht. Op de 200m dook hij net als Clement Moe onder de 21 seconden.

In 1992 wilde men bij weekblad Panorama wel eens weten hoe snel Feijenoord-speler Ulrich van Gobbel werkelijk was. Dus liet men hem op 24 april een wedstrijdje lopen op de Nenijto tegen AVR-atlete Nelli Cooman. Cooman had verklaard hem wel even te zullen kloppen. Maar Van Gobbel – op spikes – wist haar op haar eigen specialiteit, de 60m, te verslaan. De tijd was een handgeklokte 6.69. Van Gobbel was blij omdat hij dus onder het Nederlands record van Emiel Mellaard had gelopen dat op 6.71 stond.

Emiel Mellaard en Paul Franklin hoorden van de nederlaag van Cooman en wilden nu zelf tegen Van Gobbel lopen. Errol Esajas: “Van Gobbel moet niet tegen vrouwen lopen, maar tegen een echte vent. Bovendien is de glorietijd van Nelli voorbij, dat weet iedereen. En de tijd was handgemeten, dus niet nauwkeurig. Ik ga hem dus uitdagen om tegen echte sprinters te lopen op een door hem te kiezen afstand. Het maakt niet uit.” Mellaard wilde dat ook wel en wilde Van Gobbel zelfs 5 meter voorsprong geven!

Enkele weken later, op 27 mei 1992, vond de confrontatie plaats op de Nenijto, onder grote publieke belangstelling. Emiel Mellaard moest – zeer tot zijn spijt – afhaken wegens knieproblemen. Dus liep Paul in zijn eentje tegen Van Gobbel. De race werd rechtstreeks uitgezonden door Radio Rijnmond en ook StadsTV maakte opnamen.

Paul was topfit en na 30-40 meter was al zonneklaar dat Van Gobbel niet eens in zijn schaduw kon lopen. Paul freewheelde de laatste helft van de race en finishte in 10.99, tegen 11.21 voor Van Gobbel. Trainer Errol Esajas vond die tijd helemaal niet eens zo slecht.
Direct na de race verklaarde Van Gobbel dat hij een revanche wilde, maar zag daar even later toch van af.